Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Одржана пресс конференција поводом завршетка тwиннинг пројекта „Јачање административних капацитета у информационом друштву"

Одржана пресс конференција поводом завршетка тwиннинг пројекта „Јачање административних капацитета у информационом друштву"
Датум објаве: 24.07.2013 12:27 | Аутор: Биро

Испис Штампај страницу


Излагање потпредсједника Владе и министра за информационо друштво и телекомуникације Вујице Лазовића на пресс конференцији поводом завршетка тwиннинг пројекта „Јачање административних капацитета у информационом друштву“

Поштовани амбасадори,

Даме и господо,

Чини ми задовољство да могу да вам се обратим овим поводом, и да заједно са мени драгим колегама присуствујем једном чину који представља окончање успјешног ИПА пројекта 2010 „ Јачање административних капацитета у информационом друштву“. Овај пројекат је спроведен кроз тзв. тwиннинг инструменте, а партнере су чинили конзорцијум италијанских и естонских државних институција, односно експерти задужени за област информационо – комуникационих технологија.

Буџет овог Пројекта је износио 625. 000 еура, од чега је 500. 000 обезбијеђено из ИПА средстава, а овај остатак од 125.000 еура је обезбиједило Министарство за информационо друштво односно Влада Црне Горе кроз своје буџетске позиције.

Знате да ингормационо друштво не чини само технологија него и људски ресурси и административни капацитети, и ми смо тога у Црној Гори постали свјесни нарочито оног момента када је формирано Министарство за информационо друштво и телекомуникације, јер је Влада Црне Горе жељела да пошаље јасан сигнал да у периоду економске кризе, у периоду када многе земље односно владе смањују број министарстава ипак препознаје једно Министарство које ће водити политику о сегменту односно о друштву које не само да ће бити будућност него добрим дијелом и доминантно постаје садашњост то је информационо друштво. Тако да је јачање административних капацитета Министарство за информавионо друштво и повећање квалитета услуга информационог друштва као и подстицање коришћења он-лине услуга у државној управи било у првом плану препознато као изузетан задатак и циљ који смо жељели остварити реализацијом овог тwиннинг пројекта.

Шта је резултат? Резултат је поред доста корисног знање којег су запослени у Министарству за информационо друштво и телекомуникације били у прилици да апсолвирају и прихвате од експерата италијанске и естонских државних институција. Резултат је био и низ корисних докумената, а реализоване су и три студијске посјете. Дакле, мисија овог пројекта је у потпуности компатибилна са мисијом Министарства односно са циљевима зацртаним у Стратегији развоја информационог друштва до 2016. године.

Сагласно тим циљевима, своје активности смо ми у Министарству на неки начин сложили у четири цјелине. Дакле, прво је изградња информатичке инфраструктуре, друго је реализација пројеката из области е – управе, трећи сегмент чини промоција информационог друштва и четврти сегмент који је исто битан да све то на неки начин обухватимо кроз одговарајућу нормативну односно правну инфраструктуру усвајање легислативе која ће пратити област информационог друштва. Оно што осјећамо као посебан изазов јесте и креирање повољног пословног амбијента за развој сектора телекомуникација. И ево јуче смо били у прилици да у Парламенту образлажемо Закон о електронским комуникацијама који је у изузетно значајном дијелу у потпуности усаглашен са европском регулативом и представља један значајан искорак и подстицај за развој тржишта електронских комуникација у Црној Гори.

Нарочито желим данас да нагласим у контексту ове теме да смо у области е – управе реализовали неколико пројеката који имају за циљ стварање свих неопходних предуслова да се комуникација грађана са Државом учини што једноставнијом и интензивнијом, уз адекватну подршку модерних технологија. У овом смислу, у први план се намеће пројекат који смо креирали и развили прије неколико година, а сваке године га унапређујемо а то је Портал е – Управе, путем којег је грађанима доступан читав серијал сервиса и услуга, и не само грађанима, већ у задње вријеме смо обезбиједили и привредним субјектима. У суштини тај Портал е – Управе треба да представља једну модерну Владу и да буде не само контакт између Владе и грађана, него да представља једну компезацију онога што је у предходним временима представљала Влада у неком свом конзервативном смислу и виђењу.

Амбиција нам је да до рока назначеног у поменутој Стратегији, то је до 2016. године, Црна Гора буде високо развијено информационо друштво, у којем ће ниво примјене информационих технологија бити на нивоу земаља чланица Европске уније.

Намјера нам је да до 2016. године путем интернета грађанима буде доступно преко 200 сервиса које пружа државна администрација, да имамо још напреднију информатичку инфраструктуру, ниже цијене интернета, већу конкуренцију, веће инвестиције у овој области, широку заступљеност савремених технологија у образовном систему, велико коришћење информационо-комуникационих технологија у здравственом систему итд. Нарочито сам ставио у први план ових 200 сервиса, јер на тај начин ћемо повећати и ефикасност рада државне администрације, повећаћемо и транспарентност рада државне администрације и мислим да је само кроз та два циља да не спомињем остале у потпуности испуњена функција овог Тwиннинг пројекта чијем окончању данас присуствујемо.

Дакле, ми се руководимо јасном визијом, а она се може саопштити кроз максиму: Црна Гора – дигитално друштво.

Дигитална Црна Гора, у којој ће грађанин бити у центру пажње, а његове потребе и захтјеви, биће на најбржи могући начин разматрани и рјешавани од стране државне управе. У таквом амбијенту, комуникација на релацији грађанин – јавна управа биће једноставна, брза и лака, уз снажно коришћење модерних технологија.

Уосталом, јачање административних капацитета у информационом друштву је важан циљ на нашем путу ка европским и евроатлантским интеграцијама, а свакако то је и императив који пред нас намеће вријеме у којем живимо и радимо.

Хвала вам.