Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Delegacija Crne Gore učestvovala na Evroazijskom ekonomskom forumu u Istanbulu

Delegacija Crne Gore učestvovala na Evroazijskom ekonomskom forumu u Istanbulu
Datum objave: 08.04.2015 18:13 | Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade / Biro za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


 
  

Delegacija Vlade koju predvodi potpredsjednik Vujica Lazović učestvuje na 18. Evroazijskom ekonomskom samitu, koji se u organizaciji Marmara fondacije održava u Istanbulu.

Govoreći na temu digitalne ekonomije, potpredsjednik Lazović je ukazao na izazove sa kojima se savremene zemlje suočavaju, kao i na velike potencijale koje zemlje u razvoju imaju u tom procesu, ukoliko svoj razvoj usklade sa tehnološkim promjenama. U tom kontekstu, potpredsjednik je podsjetio na efekte Me. Domena - virtuelnog proizvoda od koga je Crna Gora u proteklih 6 godina ostvarila prihod od preko 15 miliona eura.

“U ovom procesu država igra ključnu ulogu, jer treba da obezbijedi neophodnu infrastrukturnu osnovu kroz broadband, e-servise, digitalno obrazovanje i naučno-tehnološke parkove” - rekao je Lazović.

U saradnji sa Marmara forumom, tokom samita je organizovan poslovni forum posvećen Crnoj Gori. Forum je otvorio predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji je pozdravio okupljene privrednike i pozvao ih da ulažu u Crnu Goru.

Na forumu je crnogorska delegacija, kroz dijalog sa potencijalnim investitorima, predstavila ekonomske i investicione potencijale naše zemlje, sa fokusom na projekte iz turizma, energetike i poljoprivrede. Poseban poziv upućen je turskim kompanijama u oblasti tekstilne industrije da pokrenu biznis u gradovima na sjeveru Crne Gore, koristeći mehanizam biznis zona i drugih podsticajnih mjera.

“Jedna kontinuirano rastuća ekonomija, kao što je ekonomija Turske, stvara zdrave investitore za koje vjerujemo da mogu pronaći interes u sektorima koji imaju najvećirazvojni potencijal u našoj zemlji” - rekao je Lazović, obraćajući se privrednim subjektima iz Republike Turske koji su zainteresovani za ulaganja u Crnu Goru, kao i onima koji su već prisutni na crnogorskom tržištu.

Učešće na forumu uzela je i ministarka nauke Sanja Vlahović koja je potencijalnim investitorima predočila niz projekata koje Crna Gora realizuje u oblasti nauke, a koji sa aspekta ulaganja mogu biti atraktivni za turske investitore. Pri tome je akcenat stavila na formiranje centara uspješnosti, posebno na projekat uspostavljanja naučno-tehnološkog parka, gdje Turska ima značajno iskustvo i razvijenu mrežu koja može pomoći razvoju tog projekta u Crnoj Gori i pronalaženju partnera.

Turska je jedna od zemalja sa visokim stopama rasta i značajnim kapitalom za investiranje van granica Turske, čiji su investitori prepoznali Crnu Goru kao zemlju konkurentskih prednosti, o čemu svjedoče već realizovane investicije, kao i interesovanja za konkretne projekte. To je i razlog da su vlade Crne Gore i Republike Turske opredijeljene da dobre političke odnose usmjere na dalje unapređenje ekonomske saradnje.

Kabinet potpredsjednika Vlade / Biro za odnose s javnošću