Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Делегација Црне Горе учествовала на Евроазијском економском форуму у Истанбулу

Делегација Црне Горе учествовала на Евроазијском економском форуму у Истанбулу
Датум објаве: 08.04.2015 18:13 | Аутор: Кабинет потпредсједника Владе / Биро за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу


 
  

Делегација Владе коју предводи потпредсједник Вујица Лазовић учествује на 18. Евроазијском економском самиту, који се у организацији Мармара фондације одржава у Истанбулу.

Говорећи на тему дигиталне економије, потпредсједник Лазовић је указао на изазове са којима се савремене земље суочавају, као и на велике потенцијале које земље у развоју имају у том процесу, уколико свој развој ускладе са технолошким промјенама. У том контексту, потпредсједник је подсјетио на ефекте Ме. Домена - виртуелног производа од кога је Црна Гора у протеклих 6 година остварила приход од преко 15 милиона еура.

“У овом процесу држава игра кључну улогу, јер треба да обезбиједи неопходну инфраструктурну основу кроз броадбанд, е-сервисе, дигитално образовање и научно-технолошке паркове” - рекао је Лазовић.

У сарадњи са Мармара форумом, током самита је организован пословни форум посвећен Црној Гори. Форум је отворио предсједник Црне Горе Филип Вујановић, који је поздравио окупљене привреднике и позвао их да улажу у Црну Гору.

На форуму је црногорска делегација, кроз дијалог са потенцијалним инвеститорима, представила економске и инвестиционе потенцијале наше земље, са фокусом на пројекте из туризма, енергетике и пољопривреде. Посебан позив упућен је турским компанијама у области текстилне индустрије да покрену бизнис у градовима на сјеверу Црне Горе, користећи механизам бизнис зона и других подстицајних мјера.

“Једна континуирано растућа економија, као што је економија Турске, ствара здраве инвеститоре за које вјерујемо да могу пронаћи интерес у секторима који имају највећиразвојни потенцијал у нашој земљи” - рекао је Лазовић, обраћајући се привредним субјектима из Републике Турске који су заинтересовани за улагања у Црну Гору, као и онима који су већ присутни на црногорском тржишту.

Учешће на форуму узела је и министарка науке Сања Влаховић која је потенцијалним инвеститорима предочила низ пројеката које Црна Гора реализује у области науке, а који са аспекта улагања могу бити атрактивни за турске инвеститоре. При томе је акценат ставила на формирање центара успјешности, посебно на пројекат успостављања научно-технолошког парка, гдје Турска има значајно искуство и развијену мрежу која може помоћи развоју тог пројекта у Црној Гори и проналажењу партнера.

Турска је једна од земаља са високим стопама раста и значајним капиталом за инвестирање ван граница Турске, чији су инвеститори препознали Црну Гору као земљу конкурентских предности, о чему свједоче већ реализоване инвестиције, као и интересовања за конкретне пројекте. То је и разлог да су владе Црне Горе и Републике Турске опредијељене да добре политичке односе усмјере на даље унапређење економске сарадње.

Кабинет потпредсједника Владе / Биро за односе с јавношћу