Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Napravljeni iskoraci, zajedničkim inicijativama do novih rezultata

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović posjetio opštinu Nikšić

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović posjetio opštinu Nikšić
Datum objave: 06.02.2017 19:29 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR
Poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima sa područja Nikšića danas su predstavljene brojne mjere i mogućnosti podrške koje imaju iz nacionalnog budžeta, kao i aktuelnih projekata finansiranih iz EU fondova. Prezentacijama je prisustvovao potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je boravio u radnoj posjeti opštini Nikšić.

Simović je danas posjetio i Preduzetničko – inovativni centar Tehnopolis i razgovarao sa rukovodstvom Opštine na čelu sa predsjednikom Veselinom Grbovićem o razvojnim projektima za unapređenje privrednih djelatnosti na području ove opštine, posebno poljoprivrede i proizvodnje hrane, kao i planovima za dalje poboljšanje ruralne infrastrukture.

Tehnopolis je, nakon tri mjeseca otvaranja vrata za sve preduzetničke ideje sa područja ovog grada, prema riječima Simovića, napravio iskorake i opravdao postojanje. On je nakon razgovora sa rukovodstvom Tehnopolisa i obilaska prostorija u kojima se nalaze i zaposleni u savjetodavnim službama Ministarstva, istakao da je riječ o inicijativi koja predstavlja spremnost da se tehnički, ekspertski i savjetodavno pomogne u realizaciji svih preduzetničkih ideja sa područja ove opštine, uključujući i potrebe poljoprivrednika. Na sastanku su razmotrene i ideje za nove usluge, posebno poljoprivrednicima. Istaknuto je da projekat Tehnopolisa u konačnom treba da doprinese razvoju preduzetništva, otvaranju novih radnih mjesta, sa novim proizvodima i novom dodatom vrijednošću.

Na izuzetno posjećenim prezentacijama Agrobudžeta za 2017. godinu i projekta bespovratne podrške preradi IPARD like 2.2 otvoren je dijalog između predstavnika Ministarstva, lokalne uprave i poljoprivrednih proizvođača, s ciljem da se stvori pozitivan ambijent u kome će proizvođači uspjeti da povuku značajna raspoloživa bespovratna sredstva namijenjena poljoprivredi.

Ministar Simović je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača sa područja nikšićke opštine za ponudu iskreiranih projekata podrške sa nivoa Vlade Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede. On je tom prilikom pozvao prerađivače na otvorenu komunkaciju sa predstavnicima Ministarstva, ohrabrio ih da pitaju, daju sugestije, navedu probleme koje su imali kroz prethodne konkurse, kako bi zajedno radili na tome da se barijere i administrativne i na nivou odluka otklanjaju. Prema riječima Simovića, cilj je da se na bazi dvosmjerne komunikacije, ne samo na današnjim prezentacijama, nego i na terenu u kontinuitetu, izvuku pouke koje će biti uvažene kroz kreiranje budućih konkursa, a sve sa ciljem da bude što više korisnika mjera podrške i projekata finansiranih iz EU fondova.
MPRRMPRR

Simović je ocijenio da je dijalog sa proizvođačima, zajedno sa lokalnom upravom, put za donošenje zajedničkih odluka u narednom periodu i njihove realizacije na dobro velikog broja poljoprivrednih proizvođača i perađivača.

Poljoprivrednici su tokom diskusije na prezentaciji Agrobudzeta za 2017. izrazili zadovoljstvo zbog poziva na zajednički dijalog i ohrabrenja da će u službama Ministarstva imati partnera u realizaciji svojih ideja. Zadovoljni su informacijom o većem iznosu podrške, ali i zbog koncepta Agrobudžeta koji će obezbijediti širi obuhvat proizvođača koji će dobiti podršku. Predstavljene su im novine koje se tiču smanjenja minimuma broja grla za premije u stočarstvu, smanjenja minimalne površine za premije za obrađene površine u biljnoj proizvodnji. Upoznati su i sa uvođenjem premije i za preradu mljeka na porodičnim gazdinstvima. Ove godine iz budžeta biće izdvojeno i više novca za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i puteva u ruralnim sredinam, što je za prisutne poljoprivrednike iz Nikšića bilo ohrabrenje, jer na prostoru te opštine ima još dosta dosta kilometara puteva koje treba urediti, dosta seoskih vodovoda koje treba dodatno napraviti, dosta akumulacija koje treba izgraditi kako bi poljoprivrednici imali osnovne uslove za bavljenje poljoprivredom. Mladim Nikšićanima koji se školuju u oblasti poljoprivrede predstavljena je i mogućnost grant podrške sa kojom će dobiti šansu da se vrate na imanja očeva I postanu lideri u poljoprivrednoj proizvodnji u svom kraju.

Tokom sastanka potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede sa gradonačelnikom Nikšića Veselinom Grbovićem i njegovim saradnicima analizirani su razvojni projekti koji su urađeni u prethodnim godinama ili su u fazi realizacije, ne samo kada je riječ o gradskom jezgru, već I u dijelu ruralne infrastrukture. Ocijenjeno je da su ostvareni rezultati evidentni, da se ovim gradom gazdovalo domaćinski, ali da treba nastaviti sa stvaranjem ambijenta za dalji razvoj. Simović je istakao da to treba raditi zajednički, sa nivoa Vlade, svih institucija i lokalne uprave, jer, kako je kazao, skup svih dobrih incijativa i zalaganja može da da zajednički rezultat koji je u interesu svih građana na prostoru opštine Nikšić.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja