Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Потпредсједник Симовић посјетио „МонтеВино 2019“: Црногорски сектор винарства иде крупним корацима напријед

Потпредсједник Симовић посјетио „МонтеВино 2019“: Црногорски сектор винарства иде крупним корацима напријед
Датум објаве: 15.03.2019 18:24 | Аутор: мпрр

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Црногорски сектор виноградарства и винарства иде крупним корацима напретка и у наредним годинама имаће још снажнију подршку Владе. За евидентан развој овог сектора, за који имамо природне предиспозиције, заслужни су, прије свега, наши вриједни и посвећени виноградари и винари, али и све снажнија подршка која се обезбјеђује преко Владе Црне Горе, кроз све издашније агробуџете, као и све већу подршку из евопских претприступних фондова“, оцијенио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Мулутин Симовић приликом обиласка ИX Интернационалног салона вина „МонтеВино 2019“, који се одржава у Подгорици.

Симовић је навео да је један од показатеља развоја сектора податак да у овој години у виноградарском регистру имамо уписаних 227 виноградара и 108 винарија. „Подсјетимо да смо 2007. године, када смо кренули у снажан пројекат развоја овог за Црну Гору важног сектора, имали у регистру свега четири винарије“, подсјетио је Симовић.

МПРРМПРР

Он је истакао да је веома важно што се наше винарије, највећим дијелом, налазе на утабаним винским путевима који значајно доприносе развоју црногорског туристичког бренда.

„Примјећујемо и дневно свједочимо да се реконструишу старе винарије, да се модернизују и осавремењавају, граде нове савремене винарије. Све су то знаци који више него јасно говоре да наш виноградарско - винарски сектор иде путем развоја“, поручио је Симовић посебно истичући да у тој оптимистичкој слици развоја кључни допринос дају наши вриједни виноградар, наши вриједни винари, који освајају нове технологије и стандарде, чувајући својеврсну и препознатљиву традицију коју преносе са кољена на кољено.

МПРРЗато је Влада Црне Горе, одлучна да преко Министарства пољопривреде, у наредним година још снажније подржи развој овог сектора.

Потпредсједник Симовић је приликом посјете салону вина обишао излагаче, међу којима су 22 винарије из Црне Горе, остали из региона и шире.

Црна Гора шаље поруку отворености, очекујући исти одговор

Симовић је изразио охрабрење чињеницом да број домаћих излагача на МонтеВину из године у годину расте и увјерење да ће их наредних година бити још више.

Наравно, присуство винарија из других земаља, посебно региона, је свакако добродошло. Тиме из Црне Горе шаљемо поруку отворености, спремности и досљедности у поштовању потписаних споразума о слободној трговини, али истовремено очекујући да на такву поруку добродошлице наилазе и црногорска вина када наступају на регионалним тржиштима. Мислим да у том контексту имамо тема за разговор са нашим партнерима у региону, да имамо доста тога што морамо препознати као елементе софистицираног протекционизма. Ти путеви морају бити двосмјерни. Ни један једносмјеран пут није гаранција успјешности за било кога“, казао је потпредсједник Владе поручујући да Црна Гора својим примјером жели да покаже да жели двосмјерне путеве, отвореност и до краја поштовање свих потписаних споразума о слободној трговини.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја