Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Mina: Počela prijava poslodavaca za Program stručnog osposobljavanje

Mina: Počela prijava poslodavaca za Program stručnog osposobljavanje
Datum objave: 16.09.2013 14:20 | Autor: Mina

Ispis Štampaj stranicu


Podgorica, (MINA) – Prijava poslodavaca za Program stručnog osposobljavanja počela je u nedjelju, a javni poziv za polaznike biće raspisan 15. oktobra, saopšteno je iz Vlade.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović kazao je da da su, sagledavajući neke probleme u toku realizacije trenutnog programa, uveli neke izmjene u konceptu.

„Zbog potrebe racionalizacije zapošljavanja u javnom sektoru, u narednoj godini, akcenat će biti na poslodavcima iz privatnog sektora“, kazao je Lazović agenciji MINA.

On je rekao da će državni organi biti isključeni iz Programa, osim ustanova prosvjete, zdravstva, policije, vojske, kulture i privrednih društava u većinskom državnom vlasništvu, a ni organi lokalne samouprave neće biti uključeni u Program.

Prema njegovim riječima, biće omogućeno “uparivanje” korisnika i poslodavaca samo u dva kruga.

„Prvi bi podrazumijevao elektronsko uparivanje, dok bi se u drugom poslodavcima, i to samo onima koji budu na početku Programa prijavljeni, omogućilo da mogu da izaberu nekog od preostalih visokoškolaca sa liste - samo onih koji budu prijavljeni na samom početku“, pojasnio je Lazović.

Visokoškolcima će, kako je naveo, biti omogućeno da povećaju listu “preferencija” na sedam, kako bi se omogućila veća šansa za dobijanje poslodavca.

„Visokoškolcima će se omogućiti da u svakom trenutku mogu vidjeti na kojoj su poziciji, zavisno od mjesta koje su izabrali. Preferencije će biti moguće mijenjati do samog isteka roka za prijavljivanje“, precizirao je Lazović.

On je podsjetio da je javni poziv za poslodavce raspisan 10. septembra, a za polaznike će biti raspisan 15. oktobra.

„Nova generacija polaznika Programa biće upućena na stručno osposobljavanje od 15. januara naredne godine. Juče, 15. Septembra, i zvanično je počelo prijavljivanje poslodavaca“, kazao je Lazović.

On je rekao da je Vlada kroz Program stručnog osposobljavanja uspjela „povezati praksu i teoriju i koristiti mehanizme za obezbjeđivanja uspješnje karijere mladim i uspješnim visokoškolcima, i još jednom potvrdila da je odgovorna prema mladim ljudima i da razumije njihove potrebe“.

„Istovremeno, programom smo pokazali da želimo, kao odgovorna Vlada, da damo šansu i mogućnost mladim ljudima da pokušaju, ali nikako ne želeći da djelujemo u njihovo ime. Od visokoškolaca očekujemo da budu svoji, a svoje mišljenje da učine važnim“, naglasio je Lazović.

On je rekao da je devetomjesečno stručno osposoblljavanje, tokom kojeg su korisnici imali naknadu u neto iznosu od 50 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori u prethodnoj godini, svojevrsna podrška obrazovanju mladih i podsticaj da kroz dokazivanje u radnom okruženju lakše dođu do zaposlenja i ostvare svoj cilj.

„Iako je bilo skeptika po pitanju redovnosti isplate nadoknade, sada mogu istaknem da su sve isplate redovne i u skladu sa zakonom isplaćene“, kazao je Lazović.

On je dodao da se Program sprovodio u skladu sa Zakonom o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, i da je deset miliona EUR za njegovu realizaciju obezbijeđeno u Budžetu Crne Gore za ovu godinu.

Lazović je naglasio da je Program na samom startu premašio očekivanja, jer je od planiranih oko tri hiljade šansu dobilo 4.211 visokoškolaca, i da je Vlada, uprkos tome, uspjela da realizujemo projekat, uz poštovanje svih zakonskih obaveza na koja su visokoškolci imali pravo.

„Po našim saznanjima, mnogi poslodavci će i zadržati one najbolje, što nam bio i jedan od ciljeva“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, Vlada je u kontinuitetu pratila realizaciju programa i u hodu rješavala probleme, a na Portalu eUprave sprovedena je elektronska anketa koju je do sada popunilo 1624 korisnika .

Lazović je kazao da je više od 90 odsto korisnika odgovorilo da su izuzetno zadovoljni programom, dok je 95 odsto navelo da bi studentima preporučilo taj vid stručnog osposobljavanja naredne godine.

Komentarišući ocjene da je kroz program bilo i partijskog zapošljavanja, on je rekao da „mnogi u dobrim projektima vide političku pozadinu, što je u ovom slučaju potpuno neosnovano“.

„Sama činjenica da su svi oni koji su se prijavila dobili šansu, dovoljno govori o neopravdanosti tih komenatra“, smatra Lazović.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočava Program, on je ocijenio da se to može negativno odraziti na aktivaciju mladih da samostalno traže zaposlenje i preuzimanjem odgovornosti za izbor fakulteta.

„Takođe, Program je predvidio da se samo jednom godišnje realizuje ciklus stručnog osposobljavanja, i to od 15. januara, što znači da svi visokoškolci koji u međuvremenu diplomiraju ne mogu početi sa stručnim osposobljavanjem, već se stimulišu da čekaju na evidencijama Zavoda na sljedeći krug i da ne preduzimaju ništa da sami traže odgovarajuće zaposlenje“, naveo je Lazović.

Prema njegovim riječima, jedan od velikih izazova je svakako i činjenica da je veliki proj visokoškolaca birao državni sektor što, kako je naveo, nije bio glavni cilj projekta.

„Već naprotiv, da se doprinese većem osposobljavnju u privatnom sektoru, i da se i privatni sektor na taj način podrži, a sa druge strane da se visokoškolcima omogući da se osposobe u privredi i tako postanu konkurentniji upravo u ovom sektoru“, pojasnio je Lazović.

Na pitanje šta će biti sa polaznicima Programa nakon njegovog završetka, Lazović je rekao da će steći pravo na polaganje stručnog ispita, budući da će im se devet mjeseci provedenih na stručnom osposobljavanju računati kao 12 mjeseci radnog iskustva.

„Kako bi se dodatno olakšalo njihovo kasnije radno angažovanje, Vlada je dopunom Uredbe o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih, utvrdila da se polaznike Programa obračunaju porezi i doprinosi na zarade koji su više nego dvostruko niži od standardnih poreskih opterećenja na zarade zaposlenih“, pojasnio je Lazović.

Upitan koliko će visokoškolaca po završetku Programa dobiti posao u državnoj upravi, on je rekao da će to, u svakom pojedinačnom organu, zavisiti od budžetskih mogućnosti i potreba za zapošljavanjem predviđenim aktima o sistematizaciji.

„Kao i od rezultata koje su kandidati postiglu u toku stručnog osposobljavanja“, dodao je Lazović.