Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Lazović za Vijesti: Vanredni izbori ako se u aprilu previše zagrije

Lazović za Vijesti: Vanredni izbori ako se u aprilu previše zagrije
Datum objave: 09.01.2014 09:16 | Autor: Biro

Ispis Štampaj stranicu


Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Vujica Lazović, koji je početkom prošle godine izjavio da je Crna Gora u ozbiljnoj finansijskoj situaciji i da nije daleko od ivice ponora, ocijenio je da je država "sada u nešto boljoj situaciji".

"Ali sa druge strane, generalno govoreći, sve dok ne transformišemo strukturu naše ekonomije i napravimo ozbiljne reforme u oblasti penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema, dok ne povećamo produktivnost, smanjimo spoljnotrgovinski deficit te stvorimo uslove za značajniji priliv stranih direktnih investicija, imaćemo hronične probleme i s vremena na vrijeme ulaziti u 'crvene zone'", istakao je Lazović u intervjuu "Vij estima" elektronskom poštom.

Potpredsjednik SDP-a je rekao da misli, kako sada stvari stoje, da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora.

"Ali ako se poslije lokalnih izbora u aprilu politička arena previše zagrije, onda se mogu desiti i vanredni parlamentarni izbori", naglasio je Lazović.

Vicepremijer je ocijenio i da je Crna Gora krađom struje za Kombinat aluminijuma Podgorica kompromitovana u Energetskoj zajednici i dugoročno je poljuljan kredibilitet ozbiljnog partnerstva.

Rekli ste da je država u ozbiljnoj finansijskoj situaciji i da nije daleko od ivice ponora. Bankrot je blizu?

Ne vidim razlog zašto bi se neko radovao bankrotstvu države. Čak i oni koji bi iz političkih razloga za eventualno bankrotstvo željeli optužiti Vladu moraju biti svjesni da je to pogubno za cijelo društvo. Tačno je da sam u prvoj polovini 2013. godine upozorio da nijesmo daleko od ivice ponora, mada su u vrijeme ekonomske krize sve nacionalne ekonomije išle ivicom ekonomskog ponora i opasnom linijom fiskalnog kolapsa. Uostalom, neke su i propale, tako da je za male ekonomije svaki dodatni alarm i upozorenje korisno. Mislim da smo sada u nešto boljoj situaciji. Ali sa druge strane, generalno govoreći, sve dok ne transformišemo strukturu naše ekonomije i napravimo ozbiljne reforme u oblasti penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema, dok ne povećamo produktivnost, smanjimo spoljnotrgovinski deficit te stvorimo uslove za značajniji priliv stranih direktnih investicija, imaćemo hronične probleme i s vremena na vrijeme ulaziti u "crvene zone".

Koliko će još SDP pristajati da Vlada novcem poreskih obveznika finansira gubitke KAP-a u stečaju, što je učinjeno sa oko šest miliona eura od jula do kraja 2013. godine?

SDP na to nikada nije pristajao. Uvijek smo pokazivali jasno suprotstavljanje takvom pristupu kako u Vladi, tako i u parlamentu. Za razliku od slučaja kada je SDP uspio da uskraćivanjem podrške rebalansu budžeta spriječi da KAP-ov dug za struju od 61 milion eura padne na teret poreskih obveznika, najnoviji naš pokušaj da amandmanskim djelovanjem na budžet za ovu godinu smanjimo subvencije za KAP nije uspio, zbog čega odgovornost nije na SDP-u nego ' na onima koji su bili protiv takvog predloga.

Ako propadne ovaj pokušaj prodaje KAP-a, koliko procjenjujete da će gradane koštati dalje održavanje nerentabilne proizvodnje te fabrike?

Moj stav o KAP-u je odavno poznat i ne bih ga ponavljao. No, kao racionalan čovjek volio bih da me vrijeme demantuje i da se sada kroz prodaju kroz stečaj nađe kredibilan partner koji će potvrditi suprotno od onoga što ja mislim, tj. dokazati kon' kretno da je proizvodnja u KAP-u bez ogromnih subvencija države ekonomski održiva i društveno korisna. No, ukoliko ne bude uspješne prodaje, održavanje proizvodnje u ovom statusu nema dugoročnu perspektivu i to je već svima jasno.

Hoće li biti vanrednih parlamentarnih izbora i da li bi SDP samostalno nastupio, sa nekim novim (sa kim) u koaliciji ili ne bi bilo iznenadenje da opet bude sa DPS-om? Kako sada stvari stoje, mislim da neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali ako se poslije lokalnih izbora u aprilu politička arena previše zagrije onda se mogu desiti i vanredni parlamentarni izbori. SDP se ne plaši samostalnog nastupa. Naprotiv, na lokalnom nivou tamo gdje smo samostalno nastupali u posljednjih nekoliko godina ostvarili smo odlične rezultate. Sa kime ćemo poslije izbora, ako ih bude, ići u koaliciju zavisi od toga kako te izazove budu procjenjivali organi partije. Ono što je sigurno jeste da će svi oni, koji sebe mogu prepoznati u konceptu državotvornog bloka a istovremeno budu pozitivno usmjereni prema NATO i evropskim integracijama, nama biti prihvatljivi partneri.

S obzirom da ste još u Vladi, nije Vam problematično što toliko kritikovanu krađu struje iz evropskog sistema za KAP, nazvanu hajdučijom iz Energetske zajednice, plaćaju građani sa sedam miliona eura, zahvaljujući odluci Vlade koju su ministri SDP-a prećutali?

Nije tačno da smo prećutali. Ali to nije u konačnom bitno, koliko je bitno što smo se kao zemlja kompromitovali u Energetskoj zajednici i dugoročno poljuljali kredibilitet ozbiljnog partnerstva. U konačnom, na insistiranje SDP-a, ostatak duga će biti isplaćen iz dobiti Crnogorskog elektroprenosnog sistema, a ne iz budžeta i na štetu građana. Dakle, to bi trebalo da bude jedna neprijatna storija i ne smijemo dozvoliti da se više ikada ponovi.

Vi često “napuštate" izvršnu vlast, ali to niste učinili ni nakon povećanja PDV-a, što ste praktično obećali. Čemu najave bez konkretnih poteza?

Nijesam rekao da ću napustiti nego da ću razmisliti, što je veoma bitna razlika... I danas nijesam srećan što smo morali povećati PDV. Imao sam ozbiljnu rezervu prema tom potezu u setu naših mjera, ali poslije višemjesečne analize koju smo uradili zajedno sa ekspertima Svjetske banke ipak je bila generalna procjena da je ta mjera manje štetna od ostalih, te da neće izazvati velike traume u našoj ekonomiji imajući u vidu da je set roba iz domena osnovnih životnih namirnica i dalje ostao na nivou manjih poreskih stopa.

Vi lično na sjednicama Vladine Komisije za ekonomsku politiku podržavate mnoge odluke koalicionog DPS-a, a potom ih ne podrže poslanici SDP-a jer ih ocijene štetnim. I ostali članovi Vlade iz SDP-a često “izuzmu mišljenje", ali gotovo nikada čvrsto ne odbijaju predloge. Ministri SDP-a ne smiju da kažu Đukanoviću NE?

Gotovo da nema sjednice Komisije ili sjednice Vlade a da neki od ministara ne izdvoji mišljenje, pa čak imate različito glasanje unutar iste partije.

Pri tom postoji set pitanja gdje konstantno mi ministri iz SDP-a imamo izdvojeno mišljenje u odnosu na ono što podrži većina koju u Vladi ima naš koalicioni partner. Po Vladinom poslovniku izdvojeno mišljenje znači protiv, tj. ovo NE iz Vašeg pitanja. I to je slučaj i kod drugih koalicionih vlada. E sad, da li poslije svake sjednice Komisije ili Vlade treba trčati u javnost i uzimati muštuluk, "hvaliti se time da smo bili protiv" je nešto što nije u funkciji rada Vlade već političke promocije , što mi iz SDP-a i bez toga imamo.

Da li je tačno da u SDP-u pripadate dijelu partije, čiji ste potpredsjednik, koja nije za distanciranje od DPS-a?

Za sada nemamo u SDP-u frakcija po tom pitanju i potpuno smo posvećeni realizaciji programskih ciljeva partije. Možda to što sam na značajnoj poziciji u Vladi i na dnevnom i operativnom nivou komuniciram sa ministrima iz DPS-a nekome da je za pravo da tako misli... Mi smo već dovoljno distancirani od DPS-a. Ako pod distanciranjem podrazumijevate rušenje Vlade i izlazak iz koalicije onda to nije distanciranje nego razbijanje koalicije i to su suštinski različite stvari. sDp će izaći iz koalicije onda kada procijenimo da bi taj potez bio u funkciji kako stabilnosti, tako i daljeg ekonomskog napretka i demokratizacije Crne Gore. Nećemo izlaziti iz koalicije iz prkosa ili da bismo zadovoljili želje nekih drugih krugova i političkih grupa... Posebno ne onih koji se do sada nijesu pokazali prijateljima Crne Gore.

Da li ste o Đukanovićevoj namjeri da i sa drugim partijama razgovara o formiranju Vlade saznali iz medija ili ste pričali o tome unutar koalicije i kako to doživljavate?

Nije o tome bilo razgovora u koaliciji, možda je nekima to bilo iznenađujuće, ne zaboravite, poshje toga je i slijedila izjava da će ova koalicija ostati do kraja mandata tj. još tri godine. Ali bez obzira na to, nije na nama da drugima držimo političke lekcije, mi slijedimo svoj put i svjesni smo, da nemamo političku snagu koju imamo, da bi se vjerovatno umjesto nas brzo pravile neke druge koalicije.

Kako će DPS proći, prema Vašoj procjeni, na lokalnim izborima u Podgorici? Hoće li SDP nastupiti samostalno ili sa nekim (sa kim) u koaliciji?

Rezultati predsjedničkih izbora u Podgorici su , ozbiljno upozorenje za DPS. I mislim da će morati mnogo da urade kako u pogledu personalnih rješenja, tako i u pogledu ukupne lokalne politike da bi ostvarili ranij e rezulate, ali to j e nj ihov problem. Što se tiče SDP-a, pokazali smo kod prethodnih izbora i političku snagu, a zatim i maksimalnu principijelnost kada smo napustili lokalnu vlast. Tako da je logično da smo spremni i ovog puta za samostalni nastup, čak ćemo sada i jači biti, mada su i dalje u opciji neke ideje o mogućem koalicionom nastupu, o čemu će odluke donositi organi partije u skladu sa Statutom.

Da li ste saglasni sa izjavom predsjednika SDP-a kojom aludira da je Crna Gora dovedena do pozicije koju je imala u periodu kralja Nikole? Izjavio je da su u vrijeme kralja Nikole “glavari trošili novac sirotinje, da su važile zelenaške kamate, vladala nepravda i socijalno raslojavanje". Tako je i sada?

Ne komentarišem tuđe izjave, naročito ne izjave svog predsjednika. Koliko sam ja shvatio, sve je to bilo saopšteno u drugom kontekstu i sa drugom namjerom. Uostalom, predsjednik Krivokapić će svakako bolje od mene objasniti na šta je konkretno aludirao kada je povlačio paralelu između perioda kralja Nikole i aktuelne situacije u kojoj se nalazi Crna Gora.