Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Лазовић за ЦдМ: Чекамо аргументе опозиције у Влади

Лазовић за ЦдМ: Чекамо аргументе опозиције у Влади
Датум објаве: 20.07.2016 20:17 | Аутор: Аутор: Весна Шофранац

Испис Штампај страницу


Након што је кабинет потпредсједника Владе Вујице Лазовића опозиционим министрима у суботу доставио више опција измјена Приједлога акционарског уговора Државе Црне Горе и италијанске компаније А2А, сачињених на основу њихових захтјева, стигао је и одговор представника опозиције у Влади Црне Горе, којег је објелоданио потпредсједник Владе Милорад Вујовић, а у којем предлажу да одлуку донесе нова влада након парламентарних избора. Лазовић на то, у разговору за ЦдМ, одговара да нити је могуће, нити би било добро. 

ЦдМ: Данас је објављена у једном медију изјава потпредсједника Владе Милорада Вујовића да им ни један од три предлога правних савјетника које сте им доставили не одговара и да опозициони министри у Влади сматрају да одлуку треба да донесе нова влада након избора. Што ће бити ваш одговор ако би се ово искристалисало као коначни став опозиционих чланова Владе?

Лазовић: Један је разлога из којег није могуће, а други због којег није добро да уговор са компанијом А2А чека нову владу што предлажу представници опозиције у Влади.

Први разлог, онај из којег није могуће одлагање је што бисмо тиме изгубили могућност финансирања пројекта другог блока ТЕ будући да Чешка извозна банка неће моћи након 1. јануара 2017. године да финансира пројекте термоелектрана са инсталираном снагом мањом од 300 МW. Снага другог блока ТЕ Пљевља треба да буде 254 МW. А предуслов позитивној одлуци чешких партнера је рјешавање односа акционара у Електропривреди Црне Горе. Дакле из овог разлога чекање нове владе није могуће.

Други разлог, онај због којег није добро одлагање је што Црна Гора не треба да губи вријеме, а то значи и новац у ситуацији у којој понуђена алтернатива „да сачекамо нову владу“ која заправо и није никаква алтернатива већ синоним за одбијање градње другог блока ТЕ Пљевља, не нуди никакве бенефите нити било какве аргументе.

ЦдМ: Министар финансија Рашко Коњевић је рекао прошле седмице да они подржавају градњу другог блока ТЕ Пљевља, али не и уговор са А2А.

Лазовић: Ријеч је о неспремности отвореног изјашњавања без еуфемизама и обилажења. Полугодишње одлагање градње другог блока ТЕ Пљевља, и када би било могуће, а видјели смо да није, нанијело би Црној Гори штету а директну корист енергетским лобијима који чине све да се овај пројекат заустави а Црна Гора задржи у позицији енергетске зависности од увоза.

Ми гледамо да убрзамо процесе до те мјере да нам је важан сваки дан, а овдје се нуди, и када би та опција била могућа, да из разлога који нијесу објашњени, Црна Гора губи новац, а грађани Пљеваља прилику да се стање екологије значајно поправи, зато што то некоме у овом тренутку тако политички одговара.

ЦдМ: Да ли је то онда ситуација у којој пријети политичка блокада – ако дио владе из парламетнарне већине буде за, а дио из опозиције против уговора са А2А и градње другог блока ТЕ Пљевља?

Лазовић: Дали смо времена опозиционим министрима да све добро проуче и били отворени да саслушамо предлоге. Тиме смо, вјерујем, показали не само сопствени демократски капацитет већ, рекао бих, највећи могући демократски искорак. Споразум са А2А смо дуго и напорно усаглашавали и постигли смо одличне услове за Црну Гору. Показали смо и спремност да прихватимо измјене које би евентауално предложила опозициона тројка. Међутим, добили смо умјесто тога признање да они нијесу способни да те измјене изњедре него нам је током преговора речено да наши правни експерти ускладе предлог уговора са њиховим жељама. И то смо прихватили. Сада када је и то урађено, у најкраћем могућем року и на најбољи могући начин, добијамо незваничне одговоре преко медија да је и то неприхватљиво. Па шта је то што је прихватљиво? Да се не гради други блок термоелектране? Да А2А добије могућност да прода акције коме год хоће без нашег права прече куповине? Да покрене арбитражу против Црне Горе?

ЦдМ: Ви сада постављате питања, а ја очекујем одговоре.

Лазовић: Као што видите када је ријеч о опозиционим члановима Владе постоје само питања, али не и одговори осим одговора: ми нећемо сада. А неће зато што им је јасно да су грађани Црне Горе препознали градњу другог блока ТЕ Пљевља као нешто што је добро и квалитетно. Дакле, прича о наводном „изјашњавању нове Владе“ „у растерећеној атмосфери“, што у име опозицоних чланова владе изборног повјерења заступа потпредсједник Милорад Вујовић, заправо је само заклањање из недостатка храбрости да се отворено каже: ми смо против градње другог блока ТЕ Пљевља. А против су јер знају да је ријеч о добром пројекту. Не одговара им да уочи избора нешто тако квалитетно буде повезано са Владом односно парламентарном већином. Мислим да је то разлог. И мислим да није добро из дневнополитичких разлога радити на очигледну штету државе и грађана.

Али расправа о овоме се не може избјећи и од ње се не може побјећи јер ће о томе расправљати парламент? Има ли шта демократскије од тога да обје стране у парламенту укрсте стручне аргументе. Што се нас тиче ми смо своје аргументе изнијели. Све је пред лицем јавности: објавили смо комплетну Информацију о резултатима преговора између Државе Црне Горе и А2А С.п.А с Предлогом акционарског уговора и Извјештај о активностима на изградњи другог блока ТЕ Пљевља са Студијом изводљивости за изградњу ТЕ Пљевља ИИ. То су два документа која је разматрала Влада и осим тога што је објављено не постоји ни једно слово које је скривено или које је на располагању члановима Владе или било коме, а није црногорској јавности. Чекамо већ три седмице, и ми у Влади и јавност, аргументе друге стране.