Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Održana press konferencija povodom završetka twinning projekta „Jačanje administrativnih kapaciteta u informacionom društvu"

Održana press konferencija povodom završetka twinning projekta „Jačanje administrativnih kapaciteta u informacionom društvu"
Datum objave: 24.07.2013 12:27 | Autor: Biro

Ispis Štampaj stranicu


Izlaganje potpredsjednika Vlade i ministra za informaciono društvo i telekomunikacije Vujice Lazovića na press konferenciji povodom završetka twinning projekta „Jačanje administrativnih kapaciteta u informacionom društvu“

Poštovani ambasadori,

Dame i gospodo,

Čini mi zadovoljstvo da mogu da vam se obratim ovim povodom, i da zajedno sa meni dragim kolegama prisustvujem jednom činu koji predstavlja okončanje uspješnog IPA projekta 2010 „ Jačanje administrativnih kapaciteta u informacionom društvu“. Ovaj projekat je sproveden kroz tzv. twinning instrumente, a partnere su činili konzorcijum italijanskih i estonskih državnih institucija, odnosno eksperti zaduženi za oblast informaciono – komunikacionih tehnologija.

Budžet ovog Projekta je iznosio 625. 000 eura, od čega je 500. 000 obezbijeđeno iz IPA sredstava, a ovaj ostatak od 125.000 eura je obezbijedilo Ministarstvo za informaciono društvo odnosno Vlada Crne Gore kroz svoje budžetske pozicije.

Znate da ingormaciono društvo ne čini samo tehnologija nego i ljudski resursi i administrativni kapaciteti, i mi smo toga u Crnoj Gori postali svjesni naročito onog momenta kada je formirano Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, jer je Vlada Crne Gore željela da pošalje jasan signal da u periodu ekonomske krize, u periodu kada mnoge zemlje odnosno vlade smanjuju broj ministarstava ipak prepoznaje jedno Ministarstvo koje će voditi politiku o segmentu odnosno o društvu koje ne samo da će biti budućnost nego dobrim dijelom i dominantno postaje sadašnjost to je informaciono društvo. Tako da je jačanje administrativnih kapaciteta Ministarstvo za informaviono društvo i povećanje kvaliteta usluga informacionog društva kao i podsticanje korišćenja on-line usluga u državnoj upravi bilo u prvom planu prepoznato kao izuzetan zadatak i cilj koji smo željeli ostvariti realizacijom ovog twinning projekta.

Šta je rezultat? Rezultat je pored dosta korisnog znanje kojeg su zaposleni u Ministarstvu za informaciono društvo i telekomunikacije bili u prilici da apsolviraju i prihvate od eksperata italijanske i estonskih državnih institucija. Rezultat je bio i niz korisnih dokumenata, a realizovane su i tri studijske posjete. Dakle, misija ovog projekta je u potpunosti kompatibilna sa misijom Ministarstva odnosno sa ciljevima zacrtanim u Strategiji razvoja informacionog društva do 2016. godine.

Saglasno tim ciljevima, svoje aktivnosti smo mi u Ministarstvu na neki način složili u četiri cjeline. Dakle, prvo je izgradnja informatičke infrastrukture, drugo je realizacija projekata iz oblasti e – uprave, treći segment čini promocija informacionog društva i četvrti segment koji je isto bitan da sve to na neki način obuhvatimo kroz odgovarajuću normativnu odnosno pravnu infrastrukturu usvajanje legislative koja će pratiti oblast informacionog društva. Ono što osjećamo kao poseban izazov jeste i kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj sektora telekomunikacija. I evo juče smo bili u prilici da u Parlamentu obrazlažemo Zakon o elektronskim komunikacijama koji je u izuzetno značajnom dijelu u potpunosti usaglašen sa evropskom regulativom i predstavlja jedan značajan iskorak i podsticaj za razvoj tržišta elektronskih komunikacija u Crnoj Gori.

Naročito želim danas da naglasim u kontekstu ove teme da smo u oblasti e – uprave realizovali nekoliko projekata koji imaju za cilj stvaranje svih neophodnih preduslova da se komunikacija građana sa Državom učini što jednostavnijom i intenzivnijom, uz adekvatnu podršku modernih tehnologija. U ovom smislu, u prvi plan se nameće projekat koji smo kreirali i razvili prije nekoliko godina, a svake godine ga unapređujemo a to je Portal e – Uprave, putem kojeg je građanima dostupan čitav serijal servisa i usluga, i ne samo građanima, već u zadnje vrijeme smo obezbijedili i privrednim subjektima. U suštini taj Portal e – Uprave treba da predstavlja jednu modernu Vladu i da bude ne samo kontakt između Vlade i građana, nego da predstavlja jednu kompezaciju onoga što je u predhodnim vremenima predstavljala Vlada u nekom svom konzervativnom smislu i viđenju.

Ambicija nam je da do roka naznačenog u pomenutoj Strategiji, to je do 2016. godine, Crna Gora bude visoko razvijeno informaciono društvo, u kojem će nivo primjene informacionih tehnologija biti na nivou zemalja članica Evropske unije.

Namjera nam je da do 2016. godine putem interneta građanima bude dostupno preko 200 servisa koje pruža državna administracija, da imamo još napredniju informatičku infrastrukturu, niže cijene interneta, veću konkurenciju, veće investicije u ovoj oblasti, široku zastupljenost savremenih tehnologija u obrazovnom sistemu, veliko korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija u zdravstvenom sistemu itd. Naročito sam stavio u prvi plan ovih 200 servisa, jer na taj način ćemo povećati i efikasnost rada državne administracije, povećaćemo i transparentnost rada državne administracije i mislim da je samo kroz ta dva cilja da ne spominjem ostale u potpunosti ispunjena funkcija ovog Twinning projekta čijem okončanju danas prisustvujemo.

Dakle, mi se rukovodimo jasnom vizijom, a ona se može saopštiti kroz maksimu: Crna Gora – digitalno društvo.

Digitalna Crna Gora, u kojoj će građanin biti u centru pažnje, a njegove potrebe i zahtjevi, biće na najbrži mogući način razmatrani i rješavani od strane državne uprave. U takvom ambijentu, komunikacija na relaciji građanin – javna uprava biće jednostavna, brza i laka, uz snažno korišćenje modernih tehnologija.

Uostalom, jačanje administrativnih kapaciteta u informacionom društvu je važan cilj na našem putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, a svakako to je i imperativ koji pred nas nameće vrijeme u kojem živimo i radimo.

Hvala vam.