Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Потпредсједнк Лазовић за Побједу: Крупним корацима ка дигиталној Црној Гори

Потпредсједнк Лазовић за Побједу: Крупним корацима ка дигиталној Црној Гори
Датум објаве: 08.03.2014 10:41 | Аутор: Биро за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу


ПОДГОРИЦА – Повећање броја сервиса који ће грађанима и привреди бити доступни он–лине, што подразумијева координацију и комуникацију са државним органима, али и органима локалне управе један је од најважнијих циљева који стоји пред нама – казао је у интервјуу за Побједу потпредсједник Владе и министар за информационо друштво и телекомуникације др Вујица Лазовић. Он је, коментаришући шта је све урађено из Стратегије развоја информационог друштва до 2016. године, казао да су се сконцентрисали на развој е-управе, изградњу и одржавање информатичке инфраструктуре, промоцију информационог друштва и доношење правне легислативе која регулише ову област, а посебна пажња посвећена је спровођењу политике у сектору телекомуникација. Разумије се, врло смо посвећени координацији активности везаних за поглавље 10 – „Информатичко друштво и медији“.

Пред нама је година у којој ћемо, сигуран сам, наставити успјешну реализацију циљева зацртаних Стратегијом развоја информационог друштва.

ПОБЈЕДА: Који су приоритети у развоју пројекта е-управе у овој години?

ЛАЗОВИЋ: Портал е-управе заузима све важније мјесто у комуникацији са грађанима и привредом. Тренутно се на порталу налази 58 услуга, а у плану је да се до краја ове године овај број повећа на 100. Један од кључних сервиса на порталу је подршка програму стручног оспособљавање, те ће и ове године службеници нашег министарства учествовати у координационом тиму за реализацију пројекта Стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем.

У дијелу стварања услова за даљи развој електронске управе, наставиће се имплементација система за електронско управљање документима у Влади – еДМС. У току ове године приоритет ће представљати интеграција два важна система, електронских сједница Владе и еДМС-а.

И у прошлој години смо направили значајне искораке у пројекту е-управе. Треба издвојити програм стручног оспособљавања. Сходно Закону о стручном оспособљавању лица са стеченим високим образовањем, у надлежности Министарства за информационо друштво и телекомуникације је било да развије информациони систем који би подржао упућивање свршених студената на приправнички стаж. Основно полазиште поменутог информационог система је портал еУправе. За потребе програма креирани су јединствени Регистар лица са стеченим високим образовањем, као и Регистар свих државних институција и приватних субјеката који су заинтересовани за примање свршених високошколаца у приправнички стаж. Аутоматско упаривање је подржано посебним системом, а извршено је на основу података из поменутих регистара. Напомињемо да су корисници имали могућност избора седам преференци и имали преглед на којем се мјесту по реду налазе код послодавца, тј. могли су, у сваком тренутку, да виде колике су им шансе за „пролаз“ и да сходно томе измијене свој избор.

Друга важна активност у дијелу е-управе свакако је доношење Акционог плана за еГовернмент. Наиме, Акциони план за развој еГовернмента је документ који даје јасне смјернице и спецификацију конкретних акција за развој електронске управе за период важења актуелне Стратегије развоја информационог друштва 2012 – 2016. године. Дефинисана су два кључна циља, а то су стварање централне тачке приступа за електронске сервисе, тј. портал еУправе, као и централизација аутентификације и ауторизације за електронске сервисе. За реализацију ових циљева препознато је девет подциљева и то: унапређење пословних процеса и смањење административних баријера у органима управе Црне Горе, повећање ефективности и употребе еУправе, унапређење транспарентности у доношењу одлука Владе Црне Горе, учешће грађана и предузећа у креирању политике процеса, електронске јавне набавке, унапређење ИТ окружења и дигиталне писмености, интероперабилност, еИД – електронска идентификација, прекограничне електронске услуге.

ПОБЈЕДА: Шта је урађено на плану информатичке инфраструктуре?

ЛАЗОВИЋ: У овом сегменту рада Министарства, у прошлој години завршена је изградња модерног Дисастер Рецоверy дата центра у Бијелом Пољу за смјештање дигиталних података за потребе државних органа и органа управе као и информационих система којима управља Министарство за информационо друштво и телекомуникације, усвојен је већи број правилника који су донијети на основу Закона о информационој безбједности, одржавање и унапређење система: мрежно-комуникационе инфраструктуре (више од 400 телекомуникационих транспортних линкова), серверске инфраструктуре (више од 180 сервера), пружање дигиталних сертификата за потребе државних органа и органа управе и е-маил система за потребе државних органа и органа управе (више од 6300 корисничких налога);

- Национални ЦИРТ-МЕ (Тим за рјешавање инцидентних ситуација у сајбер простору) је успјешно имплементиран и примљен у пуноправно чланство међународне организације – ФИРСТ, која окупља тимове за борбу против сајбер пријетњи широм свијета, са сједиштем у САД.ЦИРТ-МЕ је, такође, званично регистрован од стране Трустед Интродуцера (Европски регистар).

Црногорски ЦИРТ Тим је постао корисник АЦДЦ (Адванцед Цyбер Дефенце Центре) пројекта који претендује да успостави европски Напредни центар за сајбер одбрану, те истовремено изгради савремени систем заштите од ботнетова на ЕУ нивоу.

Усвојена је Стратегија о сајбер безбједности у Црној Гори.

Усвојен је Закон о електронским комуникацијама којим се уређује начин управљања и коришћења електронских комуникационих мрежа, услови и начини обављања дјелатности у области електронских комуникација, као и друга питања од значаја за електронске комуникације.

Када је у питању дигитализација, овај пројекат је подијељен у двије фазе. Прва фаза је реализована, док је друга фаза пројекта у току – расписан је тендер.

ПОБЈЕДА: У плану у овој години је и израда закона о поновној употреби информација јавног сектора.

ЛАЗОВИЋ: За ову годину планирали смо и израду закона о поновној употреби информација јавног сектора. Циљ доношења овог закона је стварање услова за дефинисање начина поновне употребе информација јавног сектора, кроз примјену стандарда и квалитета прилагођених ЕУ. Најпростије речено, овим законом ће се омогућити да заинтересовани грађани буду у могућности да преузимају „машински« читљиве податке, које ће министарства, управе, агенције, локалне самоуправе и друга тијела јавног сектора бити у обавези да постављају.

ПОБЈЕДА: Који пројекти су планирани у овој години како би се унаприједила информатичка инфраструктура?

ЛАЗОВИЋ: Развој информатичке инфраструктуре предвиђа динамичне активности у току ове године, од којих бих издвојио формирање радног тима са Поштом Црне Горе око анализе модалитета за смањење цијена издавања дигиталних сертификата, имплементација нових сервиса у оквиру мреже државних органа, која ће подићи степен информационе безбједности, даље ширење мреже државних органа и органа управе, даље успостављање локалних тимова за управљање инцидентним ситуацијама на интернету у Црној Гори (у оквиру државних органа и органа управе)…

Активности Директората зе електронске комуникације, поштанску дјелатност и радио-спектар кретаће се у неколико праваца. Узимајући у обзир ситуацију на тржишту електронских комуникација, инфраструктурне ресурсе којима држава располаже, као и значајан износ средстава који се из буџета издваја за различите услуге које се плаћају постојећим операторима, наставићемо испитивање могућности за обједињавање електронске комуникационе инфраструктуре у државном власништву. Кад су у питању активности на плану дигитализације, наставиће припреме за реализацију друге фазе пројекта, која подразумијева набавку преостале неопходне предајничке опреме, антена као и других дјелова опреме, што ће, у коначном, омогућити да се добије покривеност дигиталним сигналом.

На плану промоције информационог друштва, наставићемо активности везане за афирмацију коришћења модерних технологија, кроз разне пројекте. Свакако, и ове године ћемо посебну пажњу посветити заштити дјеце на интернету, као и финализацији пројекта „ЕЦДЛ за дигиталну Црну Гору“.

Бесплатни интернет ускоро у Бару и Никшићу, на тиватском аеродрому

ПОБЈЕДА: Које локације ће ускоро бити покривене Wи фи сигналом?

ЛАЗОВИЋ: У склопу пројекта Wирелесс Монтенегро, који је Министарство за информационо друштво и телекомуникације покренуло у сарадњи са другим државним органима, на бази препознатих потреба унапређења националне информационе и телекомуникационе инфраструктуре, почела је реализација пројекта бесплатан бежични приступ интернету за грађане Црне Горе. Бенефите овог пројекта већ имају прилику да користе грађани Подгорице и Будве и од како је систем у функцији регистровано је око 300.000 конекција. Дакле, кроз приватно-јавно партнерство са ЕОСС индустриес Холдинг из Аустрије, почела је реализација бежичног система за јавну употребу широкопојасног приступа интернету посредством WиФи МЕСХ технологије. У склопу реализације пројекта планирано је да у најскорије вријеме покријемо и одређене локације у Бару и Никшићу. Циљ нам је да ускоро и Аеродром у Тивту буде покривен Wи фи сигналом, а да се након тога ширимо и на остале градове Црне Горе.

Електронски социјални картон

ПОБЈЕДА: У плану је и пројекат информациони систем социјалног старања. Докле се стигло у примјени?

ЛАЗОВИЋ: Основни циљ овог пројекта је развој интегралног информационог система који би подржао пословне процесе у систему социјалног старања и омогућио стварање јединственог „социјалног картона“ грађана укључених у програме социјалног старања. Ипак, циљ није само технички омогућити електронску размјену података међу институцијама, него и унаприједити реформе укупног система социјалног старања, омогућити ефикасније и дјелотворније администрирање плаћања и пружања услуга социјалне заштите и, временом, обезбиједити подршку цјелокупном радном процесу и креирању политика у овој области.

Влада Црне Горе овај пројекат спроводи у сарадњи са УНДП-ем.

Признање ЕЦДЛ фондације из Даблина

Министарству за информационо друшто и телекомуникације, као једном од носилаца пројекта „ЕЦДЛ за дигитлану Црну Гору,“ крајем прошле године додијељено је признање од ЕЦДЛ фондације са сједиштем у Даблину. Признање је додијељено за изузетан допринос повећању дигиталне писмености у Црној Гори, које се спроводи по европском, ЕЦДЛ стандарду. Признање је додијељено и Министарству просвјете, које је такође носилац овог пројекта.

Информационо друштво и медији

ПОБЈЕДА: Поглавље „Информатичко друштво и медији“ такође је захтјевно?

ЛАЗОВИЋ: Кад су у питању активности Радне групе за поглавље 10 „Информатичко друштво и медији“, након билатералног састанка, одржаног у Бриселу почетком 2013. године, настављене су активности у преговарачком процесу за поглавље 10. Припремљена је преговарачка позиција за ово поглавље, коју је Влада усвојила у октобру 2013. У току је израда Програма приступања Црне Горе Европској унији (ППЦГ).


М.П.М.