Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Потпредсједник Лазовић са делегацијом ИЦТ одбора ПКЦГ о Стратегији развоја информационог друштва Црне Горе до 2020 године

Потпредсједник Лазовић са делегацијом ИЦТ одбора ПКЦГ о Стратегији развоја информационог друштва Црне Горе до 2020 године
Датум објаве: 01.07.2016 14:42 | Аутор: Министарство за информационо друштво и телекомуникације

Испис Штампај страницуПотпредсједник Владе и министар за информационо друштво и телекомуникације, проф. др Вујица Лазовић, разговарао је данас, у присуству потпредсједника ПКЦГ Ивана Савељића, са представницима Одбора удружења ИЦТ-а Привредне коморе Црне Горе о Нацрту Стратегије развоја информационог друштва Црне Горе до 2020 године у оквиру "Дан отворених врата". Састанку су присуствовали мр Сандра Величковић, секретарка Министарства и координатор радне групе за израду Стратегије, као и Стеван Љумовић, генерални директор за развој електронске управе.

Представници Одбора за ИЦТ истакли су да је Стратегија у методолошком смислу квалитетнија од претходних те да треба додатно позиционирати ИТ сектор у њој. Наглашена је заинтересованост за израду годишњих акционих планова за имплементацију Стратегије што је од стране потпредсједника оцијењено као добра иницијатива.

Потпредсједник Лазовић је истакао да је за Црну Гору 2020. година веома значајан датум у смислу интеграционих процеса, у смислу једне нове фазе економског раста, а оно што је наша обавеза је да том економском расту доприноси и информационо комуникационе технологије и ИТ . Информационо друштво није само обавеза Министарства за информационо друштво и телекомуникације, него и универзитетске заједнице, НВО, ИТ асоцијација,Привредне коморе и остали субјеката и грађана.

- Поред тога што смо у развоју информационо друштво направили одређене искораке, а то су нам потврдили и Међународна унија за телекомуникације и Свјетски економски форум, Свјетска банка, јер нас високо рангирају и по степену развоја информационих-комуникационих технологија, приоритетни правци развоја информационог друштва у Црној Гори су боља доступност широкопојасног интернета, да до 2020. године сваки појединац и компанија буду у могућности да добију овакав приступ, рјешавање проблема недостатка кадрова у сарадњи са универзитетском заједницом, истакао је Лазовић.

На састанку је указано на проблем дефицита стручњака за софтверски инжењеринг, wеб дизајн и информациону безбједност. Такође, кроз промоција електронског пословања потребно је мотивисати привреду да ради на е-пословању и јачање локалног ИТ тржишта. Потребно је наћи модус да се помогне црногорском сектору информационих технологија.

Сандра Величковић упознала је присутне да ће Стратегија крајем јула бити прослијеђена Влади на усвајање.

-Јавна расправа се завршава 4.јула. Већ радимо на извјештају са јавне расправе. Овај састанак је показао да размишљамо на сличан начин, што је добро. Проблеми сектора које сте истакли препознати су у Стратегији-нагласили смо и да је ИТ сектор фрагментира, и да примат имају компаније које се баве хардвером у односу на софтвераше, и да морамо строрити услове за развој локалног екосистема- нагласила је, уз напомену да је свака сугестија у функцији унапређења документа добродошла.

Дани отворених врата је активност чланица ОУ ИЦТ Привредне коморе Црне Горе гдје представници удружења са ресорним министром разговарају на одређену тему у циљу интензивније сарадње привреде са државним органима и ИЦТ сектора са ресорним Министарством.