Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте потпредсједника Владе

>

Љубљана: ЦГ и Словенија потписале споразум о сарадњи у пољопривреди, шумарству, безбједности хране, пчеларству и аквакултури

Љубљана: ЦГ и Словенија потписале споразум о сарадњи у пољопривреди, шумарству, безбједности хране, пчеларству и аквакултури
Датум објаве: 11.04.2017 13:13 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


Служба за односе с јавношћуСлужба за односе с јавношћу
   
 
  
   
 


    
Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја Милутин Симовић и потпредсједник Владе Републике Словеније и министар пољопривреде, шумарства и хране Дејан Жидан потписали су данас у Љубљани Акциони план сарадње два министарства у области пољопривреде и руралног развоја, шумарства, безбједности хране, пчеларства и аквакултуре. Акционим планом се дефинишу конкретне активности које ће двије стране спроводити у складу са потребама Црне Горе и изазовима на путу прикључења Европској унији.

На састанку потпредсједника Симовића и Жидана, организованом у оквиру засиједања Мјешовите комисије за имплементацију Споразума о економској сарадњи између Црне Горе и Републике Словеније, дефинисани су даљи конкретни кораци у сарадњи двају министарстава.

Потпредсједник Симовић је информисао домаћина о активностима Владе Црне Горе и ресорног министарства на испуњењу захтјева за чланство у Европској унији и о изазовима са којима се суочава администрација. Нагласио је да велики изазови предстоје, и да је циљ Црне Горе да приступни преговори буду окончанио у мандате садашње Владе. Наглашавајући изазове министар Симовић се посебно осврнуо на поглавља 11-Пољопривреда и рурални развој, 12-Безбједност хране, 13-Рибарство и 27-Заштита животне средине. Истакао је да је у тим поглављима Црној Гори добродошла помоћ и подршка Словеније и других земаља које су прошле кроз процес приступања.

Потпредсједник Жидан је истакао да Словенија биљежи раст у дијелу прераде и извоза хране, да се суочава са различитим изазовима али да је спремна да пружи сваку врсту подршке и помоћи Црној Гори. Он је информисао потпредсједника Симовића о активностима које се тичу подршке коју Словенија даје својим пољопривредним произвођачима са нагласком на шему подршке за младе фармере гдје се покушавају привући млади људи да се баве пољопривредом. Потпредсједник Симовић је информисао колегу Жидана да је Црна Гора од ове године предвидјела подршку за младе фармере како би могли да добију бесповратна средства у износу од 10.000 еура као и додатни бескаматни кредит од Инвестиционо развојног фонда. Два министра су се договорила да размијене информације и искуства у примјени ове шеме.

Током састанка разговарано је и на тему концесија у области шумарства гдје је потпредсједник Жидан информисао потпредсједника Симовића да је Словенија промијенила концепт додјеле концесија и да су основали државно предузеће које управља шумама што им је у кратком року донијело знатно више прихода за буџет. Потпредсједник Симовић је истакао да је и Црна Гора на путу да промијени концепт управљања шумама и да је модел који има Словенија нешто што може бити реализовано у Црној Гори као и да се сада раде анализе које ће резултирати препорукама за промјену концепта газдовања шумама.

Политика пољопривредног земљишта је још једна од тема о којој је дискутовано током састанка. Потпредсједник Симовић је истакао да је дефинисање нове политике пољопривредног земљишта и боље коришћење истог изазов за Црну Гору и да ће уз помоћ експерата из Словеније Црна Гора покушати да дефинише нови модел одрживог управљања пољопривредним земљиштем.

Министар Жидан се захвалио Црној Гори на подршци коју је пружила иницијативи Словеније да се 20. мај прогласи свјетским даном пчела. Потпредсједник Симовић је истакао задовољство што је Црна Гора једна од првих земаља која је прихватила иницијативу и најавио наставак подршке иницијативи до коначног усвајања од стране скупштине Уједињених нација.

Потпредсједник Симовић је прихватио позив министра Жидана да са привредном делегацијом посјети сајам Агра који се одржава у Словенији крајем августа. Током сајма ће се одржати и састанак министара пољопривреде у оквиру иницијативе 16 + 1 (Кина и 16 земаља централне и источне Европе).

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ