Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Ljubljana: CG i Slovenija potpisale sporazum o saradnji u poljoprivredi, šumarstvu, bezbjednosti hrane, pčelarstvu i akvakulturi

Ljubljana: CG i Slovenija potpisale sporazum o saradnji u poljoprivredi, šumarstvu, bezbjednosti hrane, pčelarstvu i akvakulturi
Datum objave: 11.04.2017 13:13 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
 
  
   
 


    
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i potpredsjednik Vlade Republike Slovenije i ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane Dejan Židan potpisali su danas u Ljubljani Akcioni plan saradnje dva ministarstva u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, šumarstva, bezbjednosti hrane, pčelarstva i akvakulture. Akcionim planom se definišu konkretne aktivnosti koje će dvije strane sprovoditi u skladu sa potrebama Crne Gore i izazovima na putu priključenja Evropskoj uniji.

Na sastanku potpredsjednika Simovića i Židana, organizovanom u okviru zasijedanja Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Republike Slovenije, definisani su dalji konkretni koraci u saradnji dvaju ministarstava.

Potpredsjednik Simović je informisao domaćina o aktivnostima Vlade Crne Gore i resornog ministarstva na ispunjenju zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji i o izazovima sa kojima se suočava administracija. Naglasio je da veliki izazovi predstoje, i da je cilj Crne Gore da pristupni pregovori budu okončanio u mandate sadašnje Vlade. Naglašavajući izazove ministar Simović se posebno osvrnuo na poglavlja 11-Poljoprivreda i ruralni razvoj, 12-Bezbjednost hrane, 13-Ribarstvo i 27-Zaštita životne sredine. Istakao je da je u tim poglavljima Crnoj Gori dobrodošla pomoć i podrška Slovenije i drugih zemalja koje su prošle kroz proces pristupanja.

Potpredsjednik Židan je istakao da Slovenija bilježi rast u dijelu prerade i izvoza hrane, da se suočava sa različitim izazovima ali da je spremna da pruži svaku vrstu podrške i pomoći Crnoj Gori. On je informisao potpredsjednika Simovića o aktivnostima koje se tiču podrške koju Slovenija daje svojim poljoprivrednim proizvođačima sa naglaskom na šemu podrške za mlade farmere gdje se pokušavaju privući mladi ljudi da se bave poljoprivredom. Potpredsjednik Simović je informisao kolegu Židana da je Crna Gora od ove godine predvidjela podršku za mlade farmere kako bi mogli da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 10.000 eura kao i dodatni beskamatni kredit od Investiciono razvojnog fonda. Dva ministra su se dogovorila da razmijene informacije i iskustva u primjeni ove šeme.

Tokom sastanka razgovarano je i na temu koncesija u oblasti šumarstva gdje je potpredsjednik Židan informisao potpredsjednika Simovića da je Slovenija promijenila koncept dodjele koncesija i da su osnovali državno preduzeće koje upravlja šumama što im je u kratkom roku donijelo znatno više prihoda za budžet. Potpredsjednik Simović je istakao da je i Crna Gora na putu da promijeni koncept upravljanja šumama i da je model koji ima Slovenija nešto što može biti realizovano u Crnoj Gori kao i da se sada rade analize koje će rezultirati preporukama za promjenu koncepta gazdovanja šumama.

Politika poljoprivrednog zemljišta je još jedna od tema o kojoj je diskutovano tokom sastanka. Potpredsjednik Simović je istakao da je definisanje nove politike poljoprivrednog zemljišta i bolje korišćenje istog izazov za Crnu Goru i da će uz pomoć eksperata iz Slovenije Crna Gora pokušati da definiše novi model održivog upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Ministar Židan se zahvalio Crnoj Gori na podršci koju je pružila inicijativi Slovenije da se 20. maj proglasi svjetskim danom pčela. Potpredsjednik Simović je istakao zadovoljstvo što je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je prihvatila inicijativu i najavio nastavak podrške inicijativi do konačnog usvajanja od strane skupštine Ujedinjenih nacija.

Potpredsjednik Simović je prihvatio poziv ministra Židana da sa privrednom delegacijom posjeti sajam Agra koji se održava u Sloveniji krajem avgusta. Tokom sajma će se održati i sastanak ministara poljoprivrede u okviru inicijative 16 + 1 (Kina i 16 zemalja centralne i istočne Evrope).

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE