Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Simović u Danilovgradu: Svjedočimo zajedničkim rezultatima – razmahu preduzetništva širom Crne Gore, koji doprinosi ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta

Potpredsjednik Simović u Danilovgradu: Svjedočimo zajedničkim rezultatima – razmahu preduzetništva širom Crne Gore, koji doprinosi ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta
Datum objave: 23.10.2018 13:13 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR 

Nakon posjete preduzetnicima u Nikšiću i Cetinju, koji su unaprijedili svoje poslovanje značajnim investicijama podržanim kroz IPARD, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović obišao je danas korisnike te podrške na području Danilovgrada.

Kroz program podrške EU i Vlade, u Danilovgradu je u posljednjoj godini realizovano 9 projekata, ukupne vrijednosti investicija 2,24 miliona eura, uz bespovratnu podršku od 940.000 eura, što Danilovgrad čini najuspješnijom opštinom u finansijskom iskazu. Podršku su ostvarile četiri mljekare, dva pogona za preradu mesa, dvije vinarije i jedan pogon za preradu aromatičnog i ljekovitog bilja.

MPRRMPRR

 „U ovim pogonima radi oko 150 zaposlenih, a prihode ostvaruje i oko 800 kooperanata iz 10 opština širom Crne Gore: Danilovgrada, Podgorice, Nikšića, Cetinja, Kolašina, Bijelog Polja, Berana, Rožaja, Petnjice i Andrijevice. Danas smo obišli pet projekata koji su realizovani ili su u završnoj fazi realizacije, dok se realizacija preostala četiri očekuje u narednim sedmicama. Ovi uspješni projekti rezultat su zajedničkih napora Vlade, evropskih partnera, povoljnog lokalnog poslovnog ambijenta, i posebno pregnuća vrijednih preduzetnika i posvećenog rada zaposlenih, kazao je potpredsjednik Simović na konferenciji za novinare održanoj u Sirari Vulaš, nakon što je sa saradnicima i predsjednicom Opštine Danilovgrad Zoricom Kovačević posjetio sirare Monte Bianco, Čevo, Vulaš, mljekaru Šimšić Montmilk i pogon za preradu mesa Simex Rev. 

„Ohrabren sam vidnim unapređenjem konkurentnosti ovih pogona, širenjem obima i asortimana proizvodnje, usvojenim standardima kvaliteta i bezbjednosti hrane i ambicioznim razvojnim planovima, što sve skupa doprinosi njihovoj boljoj tržišnoj poziciji, održivosti postojećih radnih mjesta i sigurnosti kooperantske mreže“, poručio je Simović.

MPRRMPRR

Na terenu želimo da pokažemo i osnažimo zamah preduzetništva

Najavljujući da će nakon Danilovgrada, ubrzo posjetiti korisnike IPARD podrške u Podgorici i u opštinama na sjeveru, potpredsjednik Simović je istakao višestruke ciljeve ovakvog pristupa – neposrednog terenskog obilaska.

Želimo da :

-          Doprinesemo jačanju vidljivosti evropske podrške,

-          Konkretnim primjerima pokažemo aktuelni razmah preduzetništva širom Crne Gore koji doprinosi ostvarenim, vrlo ohrabrujućim stopama ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta,

-          Ohrabrimo preduzetnike za nove zamahe,

-          Da u neposrednoj komunikaciji analiziramo sve izazove sa kojima se suočavaju,

-          Da zajedno sa preduzetnicima i sa odgovornima sa nivoa lokalne samouprave prepoznamo i otklonimo biznis barijere i unaprijedimo poslovni ambijent i na državnom i na lokalnom nivou.

 

U ovakvim i sličnim prilikama upravo se generišu najbolje ideje i smjernice za brojne zakonodavne i druge aktivnosti, kojima naš poslovni ambijent činimo povoljnijim i konkurentnijim“, kazao je Simović.

MPRRDanilovgrad dobar primjer uspostavljanja povoljnog biznis ambijenta

Kako je istakao, potrebno je i na lokalnom nivou suočiti se sa ocjenama poslovne zajednice i preduzeti potrebne mjere: smanjiti parafiskalitete, ukinuti ili smanjiti visoke administrativne takse koje su neproporcionalne uslugama, smanjiti komunalne naknade, kao i poreze na nepokretnost za proizvodne objekte koji stvaraju novu vrijednost i zapošljavaju i unaprijediti efikasnost administracije.

„Najkraće – kreirati ambijent u funkciji otvaranja što većeg broja novih biznisa, jačanja postojećih, širenja poreske osnovice, a ne kreiranja novih nameta. Opština Danilovgrad upravo predstavlja dobar primjer u uspostavljanju povoljnog preduzetničkog ambijenta, uvažavanja razvojnih planova i potrebe stvaranja nove vrijednosti i novih radnih mjesta. Siguran sam da ćemo u Danilovgradu svjedočiti i novim iskoracima u kreiranju atraktivnog poslovnog ambijenta“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Najava novih 1,6 miliona eura investicija

Simović je saopštio su ove značajne realizovane investicije u Danilovgradu samo najava novih investicija i to već krajem ove i tokom naredne godine.

„U toku je realizacija dva javna poziva u okviru velikog IPARD-a, a sa područja Danilovgrada pristiglo je 18 zahtjeva za investicije u iznosu od preko 1.600.000 eura i bespovratnu podršku od 800.000 eura“, kazao je Simović.

„Sve ove i brojne druge aktivnosti koje smo preduzeli daju konkretne i mjerljive rezultate širom Crne Gore, i svakim danom sve je veći broj građana koji ponosno mogu reći da je poljoprivreda njihov biznis – i to unosan i održiv biznis“, poručio je Simović iz Danilovgrada.

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević izrazila je zadovoljstvo zbog evidentnog razvoja biznisa, posebno u sektoru poljoprivrede i prerade hrane, na području ove opštine. Ona je istakla da je Opština Danilovgrad prepoznata po povoljnom poslovnom abijentu, ali da će lokalna samouprava nastaviti i dalje da unapređuje taj ambijent, ali i da stvara uslove da osnovane kompanije i one koje će tek biti imaju sve potrebne infrastrukturne pretpostavke za nesmetan i uspješan razvoj biznisa, što će doprinjeti i otvaranju novih radnih mjesta za stanovnike danilovgradske opštine. „Dodatno nas obavezuje činjenica da Vlada obezbjeđuje sve izdašnija sredstva, kako bi što više preduzetnika zasnovalo svoj biznis u našoj opštini“, kazala je Kovačević. Ona je najavila da će u budžetu za narednu godinu biti predviđeno još više sredstava za razvoj poljoprivrede i agrobiznisa.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja