Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Potpredsjednik Simović i ministar Šarović potpisali Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede

Potpredsjednik Simović i ministar Šarović potpisali Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede
Datum objave: 16.11.2018 11:25 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Crna Gora je na planu evropskih integracija u oblasti poljoprivrede lider u regionu i njeno iskustvo u procesu pristupanja biće izuzetno značajno za Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je danas potpredsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa te države Mirko Šarović nakon susreta sa potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore mr Milutinom Simovićem.

Potpredsjednici vlada dvije zemlje imali su bilateralni sastanak na marginama Ministarske konferencije o poljoprivredi i ruralnom razvoju koja se održala u Strugi.

Tokom susreta potpisan je Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Potpredsjednik Simović ocijenio je da je sporazum još jedan iskorak u kreiranju dodatnog okvira za produbljivanje saradnje i dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa dvije države.

On je kazao da Sporazum daje mogućnost za razvoj saradnje ne samo u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, već i u oblastima šumarstva i vodoprivrede. „Siguran sam da će kolegama iz Bosne i Hercegovine dobro doći naša iskustva na planu EU integracija, posebno u dijelu otvaranja pregovaračkih poglavlja, ispunjavanja početnih i završnih mjerila, kao i korišćenja pretpristupnih sredstava“, kazao je potpredsjednik Simović poručujući da će Crna Gora ponuditi kompletnu insititucionalnu pomoć Bosni i Hercegovini.

Potpredsjedavajući Savjeta ministara BiH Mirko Šarović istakao je da je za njegovu zemlju izuzetno važno iskustvo Crne Gore u napretku ka članstvu u EU, posebno u sektoru poljoprivrede gdje je, kako je ocijenio, Crna Gora lider u regionu. „Odmakli ste u tom procesu dobro, mi smo na početku. Tek sada smo u prilici da koristimo pretpristupna sredstva podrške za poljoprivredu i ruralni razvoj i vaše iskustvo će nam mnogo značiti“, kazao je Šarović koji se zahvalio Vladi Crne Gore i potpredsjedniku Simoviću na iskazanoj podršci.

Potpredsjednici su ocijenili važnom i činjenicu da Crna Gora i BiH nemaju otvorenih pitanja, niti primjera, kakvi se često dešavaju u regionu, da se uspostavljaju mehanizmi koji predstavljaju barijere u trgovini i sofisticirani protekcionizam.

„Možemo ohrabriti privrednike dvije zemlje da će Crna Gora i Bosna i Hercegovina i u narednom periodu gajiti odnos otvorenosti i poštovanja potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini“, poručio je potpredsjednik crnogorske Vlade Milutin Simović.

Potpredsjednik Simović na marginama Ministarske konferencije imao je i bilateralne susrete sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčetom Nikolovskim, ministarkom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Aleksandrom Pivec, kao i ministrom poljoprivrede, prehrane i šumarstva Bugarske Rumenom Porodžanovim.

 

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja