Manja slova Veća slova RSS

Pitajte potpredsjednika Vlade

>

Ohrabrujući zajednički rezultati u borbi protiv nelegalnog ribolova, nastavljamo i dalje zajedno

Ohrabrujući zajednički rezultati u borbi protiv nelegalnog ribolova, nastavljamo i dalje zajedno
Datum objave: 27.07.2019 17:14 | Autor: mprr

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Zajedničkim i kooordiniranim aktivnostima nadležnih državnih institucija u saradnji sa civilnim sektorom tokom protekle dvije godine postignuti su ohrabrujući rezultati na suzbijanju nelegalnog ribolova, posebno u borbi protiv upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata, ocijenjeno je na današnjoj konferenciji u Kotoru na kojoj su predstavljeni postignuti rezultati.

Ministarstvo poljoprivrede koje je u junu 2017. godine, shodno odluci Vlade, formiralo Radnu grupu za borbu protiv upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, danas je predstavilo konkretne rezultate dvogodišnjih aktivnosti u okviru Radne grupe, kao i dalje planove u pravcu jačanja kontrole i uopšte razvoja sektora ribarstva.

Kako je saopšteno:

-         Obavljeno oko 1.000 kontrola nelegalnih ribolovaca i mjesta prodaje kao i mjesta na kojima su postojali operativni podaci o prisustvu eksplozivnih naprava

-         Obavljeno 20 zajedničkih kontrola na moru inspektora za morsko ribarstvo i pripadnika granične policije

-         Podnešeno 170 prekršajnih naloga

-         Podnešeno 150 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka od strane inspektora za ribarstvo, nadzornika Nacionalnog parka Skadarsko jezero i ribočuvara sportsko rekreativnih klubova

-         Podnešeno 20 krivičnih prijava

-         Oduzeto više desetina kg eksploziva

-         Oduzeto oko 7 t nelegalno izlovljene ribe, školjaka i prstaca

-         Oduzeto oko 10 km nelegalnih mreža

-         Oduzeto na desetine nelegalnih ribolovnih alata i opreme (podvodne puške, vrše, parangali, ronilačkih odijela I slično)

-         Na Skadarskom jezeru privremeno je oduzeto: 27 plovila, 25 vanbrodskih motora, 800 mreža, 10 električnih pretvarača, 20 akumulatora

Podsjećamo da su u sastavu Radne grupe predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Uprave pomorske sigurnosti, Nacionalnih parkova, Instituta za biologiju mora, Prirodno – matematičkog fakulteta, Agencije za zaštitu životne sredine, Višeg državnog tužilaštva, Lučke kapetanije, JP Morsko dobro, grupe građana “Stop krivolovu” i nevladinih organizacija. Predstavnici svih ovih institucija i subjekata danas su prisustvovali konferenciji u Kotoru povodom predstavljanja zajedničkih rezultata.

MPRRMPRR

Simović: Primjer efikasne i uspješne saradnje institucija i civilnog sektora  

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović ocijenio je da su postignuti rezultati ohrabrujući i čestitao svima na, kako je kazao, ogromnom uloženom radu, entuzijazmu, pregalaštvu i na jasno demonstriranoj odgovornosti i pojedinaca u samoj Radnoj grupi i institucija koje su uključene.

„Posebno želim da i ovom prilikom i na ovom projektu čestitam i da se zahvalim predstavnicima civilnog sektora, koji su u ovom slučaju predvođeni dobrom energijom od strane grupe građana “Stop krivolovu”. Mislim da nam je to bio svima nama jedan važan i potreban podsticaj. Upravo na ovom primjeru možemo da pokažemo i dokažemo kako treba da funkcioniše komunikacija i saradnja i partnerstvo držvnih institucija sa civilnim sektorom. Dakle, zajedničke aktivnosti, preuzimanje obaveza i sa jedne i druge strane, to je poštovanje dogovorenog i prezentacija realizovanog, zajedno kao što danas činimo, sa odnosom međusobnog poštovanja i uvažavanja“, poručio je Simović.

On je iskazao stav da ovakva saradnja može da bude dobra formula i pristup i u brojnim drugim izazovima gdje treba biti zajedno. Zajedno sa različitim razmišljanjima, ali sa zajedničkim ciljevima“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Simović se zahvalio i međunarodnim partnerima koji su bili sa Ministarstvom poljoprivrede ne samo na ovom projektu, nego generalno na brojnim realizovanim i aktuelnim projektima za razvoj  sektora ribarstva u Crnoj Gori, navodeći da su to Evropska komisija, Kraljevina Norveške, FAO organizacija, kao i Svjetska banka sa kojom kreće realizacija novog MIDAS 2  projekta u kome je posebna pažnja posvećena sektoru ribarstva.

Nastavljamo zajedno

„Želim da sa svima danas podijelim još jednu važnu poruku - Nastavljamo zajedno. Nastavljamo udruženim snagama i udruženom energijom. Takav pristup nam je potreban jer ima još dosta posla u sektoru ribarstva. Još mnogo posla imamo da bi potpuno eliminisali sve vidove nelegalnog ribolova, mnogo posla da bi naš sektor ribarstva bio konkurentan, mnogo posla da podignemo konkuretnost naših ribara i olakšali im veoma težak i zahtjevan posao“, poručio je Simović dodajući da vjeruje da će sve te izazove rješavati na realan i dinamičan način, odgovorno, istrajno i sa dobrom energijom sa svih pomenutih adresa.

Simović je podsjetio da je posljednje tri godine u sektoru ribarstva postignuto dosta, počev od formiranja posebnog Direktorata za ribarstvo, kao odgovora na potrebu da se crnogorsko ribarstvo razvoja onako kako zaslužuje. Simović je pohvalio rad Direktorata koji, kako je kazao, karakteriše timski rad, odnos spremnosti za komunikaciju sa ribarima, civilnom sektoru i institucijama, na čemu im je čestitao.

Prema njegovim riječima, važna odluka u ovoj oblasti bila je i davanje mandata i odgovornosti sportsko – ribolovnim klubovima da upravljaju održivim ribarstvom u našim rijekama i jezerima. Izrazio je generalno zadovoljstvo aktivnostima koje pokreću ti klubovi, koji imaju u ukupnom sastavu preko 60 ribočuvara navodeći da će i u narednom periodu imati podršku Ministarstva da osnaže svoje kapacitete. 

On je podsjetio i na ostale realizovane projekte, kao što su otvaranje Riblje pijace u Ulcinju i druge, a posebno je istakao značaj otvaranja Ribarskog monitoring centra kojim se, kako je kazao, dobio mehanizam pomoći ribarima kada se nađu u nevolji, ali mogućnost kvalitetne kontrole ribolovnih aktivnosti na moru.

U svrhu kontrole, takođe, veoma važna je i nabavka termalne kamere koja omogućava nadzor Skadarskog jezera, a koja je nabavljena kroz MIDAS projekat. Takođe, kroz MIDAS je ugovorena nabavka novog broda za ribarske inspektore, vrijednosti više od 500 hiljada eura, u cilju daljeg jačanja inspekcije.

Kao važan dio MIDAS projekta biće izgradnja tri ribarske luke, koje će biti važne za ribare, ali koje će biti i svojevrsne turističke atrakcije. Naveo je da su već pokrenuti konkretni koraci, najznačajniji po pitanju luke u Ulcinju, Rt Đeran, gdje se raspisan tender za izbor istraživača za lokaciju, te da očekuje da će se iduće godine ući u fazu izgradnje. Definisaće se, kako je dodao, i ribarske luke u Baru i Boki.

MPRRKroz MIDAS i grantovi za ribare

Crnogorski ribri kroz MIDAS projekat imaće na raspolaganju i grantove za unapređenje svog poslovanja. „Razumio sam naše ribare kada su govorili da važna crnogorska njiva je i naše more, da poštuju napore i podršku poljoprivrednicima, ali da sličnu podršku treba kreirati i za njih ribare. I to je dio MIDAS projekta, sada radimo na definisanju procedura za dodjelu te podrške i vjerujem da bi do kraja godine, eventualno početkom iduće, mogli da počnemo a prvim grantovima za ribare.“

Kroz MIDAS, kako je dodao Simović, biće obezbijeđena i druga infrastruktura potrebna ribarima, kao što su mjesta prvog iskrcaja i ostali elementi koji treba da obezbijede sljedljivost ribe do potrošača.

Potpredsjednik Vlade poseban odnos poštovanja iskazao je prema Institutu za biologiju mora, kao instituciji koja ima dugu tradiciju, u kojoj rade, kako je kazao, odgovorni, stručni, naučno potkovani kadrovi, u spoju iskustva i mladih ljudi, i koja kao takva predstavlja jednu od okosnica razvoja sektora ribarstva.

Konkretne rezultate postignute u borbi protiv nelegalnog ribolova predstavila je generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Slavica Pavlović, koja je osim podataka o broju kontrola i oduzetih alata i opreme, govorila o svim aktivnostima Radne grupe na terenu koje su dovele do rezultata.

Stop krivolovu: Eksplozivan odgovor države i građana na eksplozije u moru

Prisutnima se obratio i predstavnik Grupe graana „Stop krivolovu“ Aleksandar Alek Vuković koji je pokretanje snažne aktivnosti protiv nelegalnog ribolova simbolički opisao kao eksplozivan i zajednički odgovor državnih organa i civilnog sektora na učestale nelegalne eksplozije u moru. On se posebno zahvalio Ministarstvu poljoprivrede što je prepoznalo dobru volju i namjere grupe „Stop krivolovu“ i uključilo ih u aktivnosti Radne grupe. Takođe istakao je posebno angažman Uprave policije i zahvalnost direktoru Veselinu Veljoviću i njegovim saradnicima, bez kojih rezultati ne bi bili postignuti. „Ono što smo mi zajedno postigli u Crnoj Gori, već je dobro prepoznato u drugim zemljama regiona i služi kao primjer dobre prakse koju mnogi žele da implementiraju“, poručio je Vuković.

Potpredsjednik Simović danas je u Kotoru potpisao i sporazume o ustupanju na korišćenje plovila i opreme sa sportsko – ribolovnim klubovima Nikšić i Podgorica, koji će im pomoći u radu i čuvanju ribolovnih voda s kojima gazduju.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja